Uprawnienia użytkowników

Uprawnienia określają dostęp do poszczególnych zakładek i modułów systemu. Agenci najczęściej posiadają ograniczoną widoczność panelu - nie widzą części administracyjnych i większości raportów, a jedynie te moduły, które związane są z połączeniami, zgłoszeniami oraz czatami. Jako administrator posiadasz uprawnienia do wszystkich części systemu i możesz je nadawać innym użytkownikom.

Podpowiedź

Jeśli chcesz, żeby np. wszyscy agenci posiadali takie same uprawnienia zamiast nadawać je pojedynczo każdemu z nich - wykorzystaj role, które umożliwiają grupowe nadawanie uprawnień.

Z zakładki Administracja wybierz Użytkownicy → Użytkownicy.

file

Na ekranie pojawi się lista użytkowników - wejdź w jednego z nich.

file

Na karcie użytkownika w części Dane systemowe kliknij przycisk file.

file

Uprawnienia podzielone są na 10 kategorii uwzględniających poszczególne funkcje systemu. W nawiasie przy każdej kategorii pokazana jest liczba nadanych uprawnień z danej kategorii np. Administracja (2) oznacza, że z tej części używkownik ma dostęp do 2 uprawnień.

Przy każdym uprawnieniu w nawiasie jest nazwa modułu, do jakiej zalicza się uprawnienie np. Połączenia na numer (Kampanie) oznacza, że raport ten dotyczy kampanii.

  • Raporty - lista raportów
  • Użytkownicy - tworzenie i edycja użytkowników, tworzenie i nadawanie ról
  • Konta - zarządzanie kontami SIP i operatorem usług, tworzenie i edycja przekierowań połączeń
  • Infolinie - zarządzanie m.in. godzinami pracy, tematami rozmów oraz kolejkami infolinii
  • Kampanie - zarządzanie m.in. czarnymi listami, kampaniami oraz statusami systemowymi
  • Zgłoszenia - zarządzanie m.in. statusami, kategoriami i priorytetami zgłoszeń oraz konfiguracją skrzynek pocztowych
  • Administracja - parametry administracyjne m.in. dostęp do dyżurów, drzewa IVR oraz parametrów systemowych
  • Inne - dodatkowe funkcje umożliwiające m.in. odsłuchiwanie nagrań i przypisywanie zgłoszeń
  • CRM - możliwość m.in. dodawania i edycji pól specjalnych i tworzenia grup klientów
  • Czaty - możliwość m.in. prowadzenia czatów i widgetów

Zaznaczając i odznaczając checkboxy przy uprawnieniach w każdej z grup określach co będzie widzieć i do czego będzie mieć dostęp użytkownik.

Ustawienia zapisywane są automatycznie - po zaznaczeniu wystarczy, że klikniesz przycisk file.

Po kliknięciu przycisku file wszystkie zaznaczone uprawnienia zostaną usunięte.

Ważne

W przypadku, gdy użytkownik ma przypisaną określona rolę np. Agent to przy uprawnieniach określonych w tej roli zamiast checkboxów będzie nazwa roli - w tym przypadku Agent.

Klikając przycisk file możesz skopiować uprawnienia od innego użytkownika.

file

Czy informacje były pomocne?

Dominika

Mam na imię Dominika i opiekuję się bazą wiedzy Thulium i chciałabym, by była dla Ciebie zrozumiała. Jeśli masz jakieś uwagi lub chciałbyś podpowiedzieć mi, co mogę zrobić lepiej, chętnie przeczytam.

Napisz do mnie: dokumentacja@thulium.pl.